Details
Ruinart is een champagnehuis uit Reims dat werd opgericht op 1 september 1729
De oorsprong van dit champagnemerk ligt bij de Benedictijn Dom Thierry Ruinart vertrouweling van de uitvinder van de sprankelende champagne Dom Perignon en diens neef Nicolas Ruinart. De beide geestelijken leefden in de abdij van Hautvillers waar het proces voor de fabricage van sprankelende champagne werd ontdekt. Het champagnehuis Ruinart werd in 1729 gesticht en is daarmee het oudste nog bestaande champagnehuis[1].
Het bedrijf werd tot na de Tweede Wereldoorlog door een lid van de familie Ruinart geleid. In 1949 werd Bertrand Mure directeur. Om het bedrijf beter te kunnen financieren ging hij een overeenkomst aan met baron Phillipe de Rothschild. De eigenaar van Ch�teau Mouton Rothschild bij Bordeaux verwierf de helft van de aandelen van Ruinart. De leiding bleef in handen van Bertrand Mure.
In de jaren 1949 1963 verviervoudigde de omzet maar de kapitaalbehoefte van Ruinart was groter dan het bedrag dat de baron wenste te investeren. Hij gaf de prioriteit aan zijn bezit bij Bordeaux en wenste zijn champagnebelangen te verkopen.
In 1963 verwierf
Moet et Chandon tachtig procent van de aandelen. Bertrand Mure werd in 1973 na volledige samenvoeging van de bedrijven directeur van de groep Moet Mercier Ruinart.
Tegenwoordig bezit de holding LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) een groot bedrijf dat in luxe producten is gespecialiseerd ook dit eerste en dus oudste champagnehuis. De LVMH holding bezit nog een ander aantal champagne ondernemingen namelijk
Veuve Clicquot en Mercier. Vanwege het bezit van deze grote en beroemde champagnehuizen verdient de holding aan elke vierde fles champagne die verkocht wordt.
Het Huis Ruinart beschikt over 7 hectare wijngaarden bij Sillery aan de voet van la Grande Montagne en nog 7 hectare elders in het gebied vanwaaruit men de druiven voor de champagnes mag oogsten.
In het verleden werd van de druiven in de Clos d'Adelaide d'Estrees een wijngaard bij Sillery een bijzondere champagne de Ruinart Clos de la Marechale gemaakt.
De flessen van Ruinart worden lange tijd in de grote en stille steengroeven in de kalksteen onder Reims gelagerd. In deze crayeres heerst in de zomer en de winter een constante temperatuur. De groeven waarin honderdduizenden flessen rijpen zijn een officieel monument historique. Een fles R de Ruinart Brut moet daar ten minste drie jaar liggen de Dom Ruinart moet 9 of 10 jaar rijpen.